Nástroje, které nám pomáhají v tvorbě obsahu na sociálních sítích

3/9/2021

Věřím, že většinu nástrojů znáte. Pokud máte nějaké další oblíbence, dejte mi vědět, moc ráda se inspiruji a něco přiučím. 🤓 Mými favority, které používám opravdu často, jsou tito hrdinové:

Google hangout

Naše Pitaya je složená převážně z handicapovaných pracovníků. Většina naší práce, nejen pro sociální sítě klientů, vzniká z pohodlí našich domovů. Abychom zvládli vše perfektně odřídit, komunikujeme spolu pomocí hangoutu. Perfektně zvládá naše týmové porady s velkým množstvím účastníků, sdílením obrazovky, během corony se osvědčil i pro online pivka. :)

Messenger lze využívat s jednotlivci i ve skupinkách, visíme na něm prakticky neustále, ať už se jedná o pracovní nebo i přátelskou komunikaci mezi námi.

Google nám tedy poskytuje stejné pohodlí jako naše pražská kancelář, udržuje nás ve spojení, přestože každý bydlíme v jiném koutě republiky. 

Lhát vám ale nebudu, na všechna offline setkání ať už pracovní nebo nepracovní se těším jako na Vánoce a reálný kontakt s kolegy si vždy užiju na maximum.

Kontentino

Tento nástroj pro vytváření a publikaci obsahu všech našich klientů používáme už nějaký ten pátek a jednoznačně se řadí mezi moje nejoblíbenější upgrady, kterými Pitaya prošla. 

Dříve jsme content plány připravovali ve starých dobrých excelovských tabulkách. Nic proti nim, ale Kontentino umí celý proces držet hezky pohromadě a tak vše urychlit. 

Přestože se tváří jako zahraniční nástroj, je celý v angličtině, ve skutečnosti za ním stojí parta sympatických Slováků, kteří jsou neustále k dispozici a neváhají se dělit o rady pomocí chatu, mailu či hangoutu. 

Kontenino umožňuje vytváření obsahu všem našim klientům napříč jejich sítěmi, od Facebooku, přes Instagram, Twitter a nově i LinkedIn a Pinterest. Nad chystaným obsahem můžete komunikovat pohodlně s kolegy pomocí chatu - jednoduše tak zadáte práci copywriterovi, grafikům, korektuře atp. Obsah lze sdílet rovněž s vašimi klienty, kteří pohodlně mohou komentovat, schvalovat a chválit vaši odvedenou práci u jednotlivých příspěvků. Pro lepší představu toto rozhraní umožňuje náhled na jednotlivé posty, jak budou vypadat na desktopu, tak v mobilní verzi. Díky aplikaci je možné Kontentino ovládat i ze svých chytrých telefonů, na které chodí notifikace. Komunikace s klienty je v odděleném okně od komunikace s kolegy, což je další velké +. Kontentino vám pomůže s celým výrobním procesem od konceptu, přes schvalování, naplánování a následnou publikaci příspěvků. 

Veškeré grafické zpracování se ukládá do galerie, takže máte svou práci pěkně pohromadě. Zvládá i jednoduché reporty a analýzu konkurenčních profilů. Jedinou nevýhodou je poměrně vysoká cena, zvláště pokud se váš tým rozrůstá a neustále potřebujete přidávat nové profily. Rozhodně je to ale investice, která se velmi vyplatí.

Bit.ly, ezgif.com

Oblíbený zkracovač linků netřeba představovat. Bit.ly nám pomáhá držet počet znaků na uzdě a přehledně odkazovat fanoušky našich klientů na stránky související s obsahem díky možnosti upravit záda linku dle vašich potřeb.

Ezgif.com je pro změnu vychytávka od naší webařky Míši, která má zmáklé všechny appky a na všechny technické problémy má eso v rukávu. Na ezgif přišla ve chvíli, kdy jsem se marně snažila nasoukat GIF našeho klienta do Kontentina. Z obřího souboru během chvilky vykouzlil GIF o dost štíhlejší, takže s nahráním už nebyl žádný problém. Poradí si nejen s GIFy, ale i PNG, JPG a dalšími formáty. A to není všechno. Hravě v editoru vyrobíte GIF, vytvoříte z GIFu video, poradí si s ořezy, rotací, střihem a oplývá i různými efekty. Rozhodně tak stojí za přidání do záložky vašeho prohlížeče. :)

Trello, Monday, Clockify, Toggl

A na závěr, je dobré umět si vše dobře zorganizovat a změřit. Trello a Monday slouží jako dokonalá nástěnka, kam si můžete přišpendlit všechny nadcházející úkoly tak, aby vám už nic neuteklo a práci jste odevzdali včas, dle slíbeného harmonogramu. Segmentovat úkoly je možné po projektech, takže máte každého klienta se všemi úkoly hezky v jednom “chlívečku” a neprohrabujete se jimi v gulášové všehochuti tak, jak tomu bývá u zapisování si úkolů na papírky. Pokud potřebujete zároveň zjistit, kolik času vám práce pohltila, používáme nástroje Clockify nebo Toggl. K tomu mám jen drobnou poznámku. Pokud si zapomenete časomíru stopnout, je to jako byste neměřili. 😅⏱

A jací jsou vaši oblíbení skřítci pomocníci, máte tip na nějaké?