Syndrom FoMO

15/12/2021

Možná už jste to sami zažili. Do kavárny si to najednou nakráčela parta kamarádů a všichni sborově vytáhli své smartphony, kterým se ihned začali věnovat mnohem zapáleněji než svým offline přátelům sedících naproti nim. Možná jste jen nechápavě zavrtěli hlavou, nebo možná jste si toho ani nevšimli, protože jste sami sklopili hlavu ke svému vlastnímu smartphonu.


Sociální sítě jsou úžasný sluha, ale moc špatný pán, stejně tak jako oheň. Oheň, i digitální technologie k životu potřebujeme, ale opatrně - oheň může popálit a digitální technologie zase mohou způsobovat syndrom FoMO. Jde o pojem, který se v moderním světě skloňuje čím dál víc. Přišel mezi nás, jako nevítaný společník, společně s oblibou sociálních sítí a týká se nepřekvapivě především mileniálů a mladších ročníků. 

Online realita nás chtě nechtě přenáší do idealizovaného světa, po kterém častokrát začneme nevědomky toužit - všechny ty dokonalé životy dokonalých influencerů v dokonalém světě nás mohou vnitřně zabolet. Au. Proč my nemáme takový dokonalý život? Proč i my necestujeme 5x do roka po celém světě, nejíme jen v restauracích, nemáme tak bezproblémové děti, luxusní domy a krásná auta? Co oni dělají lépe než  my, že jsou o tolik úspěšnější?

V některých případech touha po něčem jiném přeroste únosnou mez a stane se z ní syndrom s názvem FoMO - “fear of missing out”.  Fear of missing out je druh behaviorální závislosti - strach, že nám něco uteče, nebo že něco prošvihneme - že se někde v okolí pořádá zajímavější akce než ta, na které právě jsme nebo že se děje něco zajímavého v online světě a my zrovna nejsme u toho přítomní (třeba zajímavá hádka na sockách, však kdo z nás někdy se špetkou zlomyslnosti nečetl hádku cizích lidí na facebooku a nebavil se tím s kbelíkem domácího popcornu?)

FoMO se jednoduše projevuje neustálým váháním nad všemi životními kroky a následným zpochybňováním svých rozhodnutí s přetrvávajícím pocitem, že nikdy nejsme ve správný čas na správném místě – ať už v online, nebo offline světě.

Příznaky syndromu FoMO

Teď si možná říkáte, že i vy rádi trávíte čas na internetu, nemůžete tedy mít syndrom FoMO? Položte si následující otázky:

- Cítíte se závistivě, když vidíte na sociálních sítích, jak ostatní žijí svůj život?
- Cítíte se mizerně, když vaše fotky a statusy nezískají dostatečné reakce?
- Kontrolujete e-mail a sociální sítě aspoň jednou za čtvrt hodiny?
- Když vyrazíte na nějakou akci, máte pocit, že se někde děje něco zajímavějšího a je vám líto,  že tam nejste?

Kolikrát jste odpověděli ano?

Podrážděnost, nervozita, napětí, úzkost a depresivní stavy jsou typickým projevem syndromu FoMO, stejně tak jako u jakýchkoliv jiných závislostí. Cítíte se tak, když z nějakého důvodu nemůžete být na internetu?

Jak marketing zneužívá syndromu FoMO

My v Pitaye jsme jiní - zásadoví pohodáři - a ačkoliv našim klientům poskytujeme co největší podporu a služby, umíme si užívat i offline svět. Některé firmy ale neváhají využívat lidi,  kteří jsou náchylní na syndrom FoMO a přitahují tak své zákazníky skrz manipulaci a strach. Takovým příkladem může být společnost AT&T a jejich kampaň “don't be left behind” (nezůstávej pozadu), která touto cestou lákala svoje aktuální i potenciální zákazníky na 4G síť, aby nepřišli o žádnou novinku a updates v online světě. Přesně tak, zní to jako reklama na samotný fear of missing out jako když vlk lákal Karkulku, aby ji mohl slupnout. 

Příkladů společností, které nehrají fair play se svými klienty, jenž rádi tráví čas v internetové realitě, je bohužel mnohem víc.

Proč je tak jednoduché podlehnout syndromu FoMO?

Mnohé vědecké výzkumy ukázaly, že lidský mozek opravdu nemá rád možnost výběru, takže si většinu času hraje na ententýky. Ne, to samozřejmě neznamená, že by nám bylo nejlépe v uniformně homogenním prostředí, ale k rozhodování se mezi více možnostmi je zapotřebí silné emoční reakce, která jednoduše zahltí mozek, a tak trochu ho vyřadí  z provozu.

Co to znamená v praxi: jakmile se máme rozhodnout mezi několika možnostmi, je to pro nás neuvěřitelně obtížné a jakékoliv naše rozhodnutí tak či tak vede k menším, či větším pochybám jako Buridanův osel, který pošel hlady, jelikož se neuměl rozhodnout mezi dvěma kupkami sena. My si svou kupku sena naštěstí zvolit umíme, ale duševní uspokojení nepřijde vždy. Místo ní dorazí fear of missing out - obava, že nám něco lepšího a zajímavějšího utíká ve chvílích, kdy se věnujeme něčemu úplně jinému. 

Jak se zbavit syndromu FoMO?

Syndrom FoMO není pevně vázán na sociální sítě jako takové, sociální sítě jej pouze podporují. Pokud je to možné, stáhnutí se z online života je prvním důležitým krokem. Detox ale nemusí vždy stačit. Za syndromem FoMO se obvykle schovává nedostatek sebevědomí, problémy v mezilidských vztazích, přidružené fobie a psychická onemocnění a další nepříjemnosti, které se dají řešit velkou životní změnou, anebo psychoterapií, v krajním případě i psychofarmaky. Pokud tedy máte pocit, že se vám strach z toho, že něco zmeškáte, dostal pod kůži a zaryl pod nehty, neváhejte a vyhledejte terapeuta. 

Ovšem není třeba se hned děsit. Nerada bych někomu vnukla myšlenku, že je online svět černá díra, která bez váhání pohltí vše okolo sebe. Internet je spíše podobný stroj jako pila - když je člověk pozorný, neublíží mu to. Naopak. Díky sockám může najít zajímavé produkty, nové hobby, i zábavné kamarády. Sama jsem zásluhou sociálních sítí získala nejen své blízké přátele, práci a prima kolegy, ale i manžela. 

Internet je zkrátka malý velký rozmanitý vesmír.


Zdroje:

  • FOMO: JWT Explores Fear of Missing Out Phenomenon. JWT [online]. Dostupné z: https://www.jwt.com/worldwide/news/fomojwtexploresfearofmissingoutphenomenon/.
  • HOGAN, M. Facebook and the ‘Fear of Missing Out’ (FoMO). Psychology Today [online]. Dostupné z: https://www.psychologytoday.com/blog/in-one-lifespan/201510/facebook-and-the-fear-missing-out-fomo.
  • Syndrom FOMO aneb Proč se všichni mají lépe než já? Spektrum zdraví [online]. Dostupné z: http://www.spektrumzdravi.cz/syndrom-fomo-aneb-proc-se-vsichni-maji-lepe-nez-ja.
  • Syndrom FOMO: Možná jím trpíte i vy! Rehabilitace.info [online]. Dostupné z: http://www.rehabilitace.info/nemoci/syndrom-fomo-mozna-jim-trpite-i-vy/.